Pożywny makaron do przygotowania w ekspresowym tempie. Do tego dania według mnie najlepiej nadaje się makaron świderki. Ja użyłam akurat wersji tricolori. Sos jest bardzo kremowy i aksamitny, mimo niewielu składników, jego smak jest wyważony i wyrazisty zarazem. Jak to zwykle u mnie z daniem makaronowym, nie obędzie się bez dokładki.
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowo-grzybowym |
1 paczka makaronu, najlepiej świderki
200 g boczku
1 duży serek topiony np. pieczarkowy
2 łyżki zupy grzybowej instant lub kilka pieczarek
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
400 g śmietany lub jogurtu greckiego
sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Na dużej patelni podsmażamy pokrojony w paski boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut do zeszklenia się cebuli. Dodajemy serek topiony i rozgniatamy go widelcem, dosypujemy zupę grzybową w proszku. Całość zalewamy śmietaną, przyprawiamy i chwilę razem dusimy. Danie można posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz