Ciasteczka owsiane |
2 szkl. mąki
2 szkl. płatków owsianych np. górskich
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 jajka
2 czubate łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. lub więcej bakalii
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno ucieramy masło z cukrem i żółtkami, dodajemy resztę składników: mąkę, olej, miód, płatki, bakalie i proszek do pieczenia. Możemy dodać swoje ulubione bakalie jak rodzynki, orzechy, mak, skórkę kandyzowaną itp. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy ciasteczka i pieczemy je w 180 C przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz