Ciasto z żurawiną |
Składniki na kruche ciasto:
3 szkl. mąki
8 łyżek cukru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki śmietany (dałam jogurt grecki)
1 margaryna
Składniki na orzechowy karmel:
2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
Składniki na polewę:
2 szkl. mleka w proszku niegranulowanego
1 margaryna
6 łyżek wody
1 szkl. cukru
20 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blachę. W rondelku roztapiamy margarynę z cukrem i miodem, na koniec wsypujemy posiekane orzechy. Chwilę razem mieszamy i wykładamy na placek. Ciasto pieczemy w piekarniku w 180° C przez ok 35 min. Po wyjęciu z piekarnika placek studzimy. W ganku roztapiamy margarynę z wodą i cukrem. Studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku miksując na gładką masę. Polewę wylewamy na ciasto kruche. Po wierzchu posypujemy suszoną żurawiną. Biała polewa wymaga trochę czasu zanim stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz