Kopiec kreta |
Składniki na ciasto:
6 jajek
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3 łyżki kakao
Składniki na masę:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
1 szkl. wody
6-8 bananów
sok z cytryny
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dosypujemy kakao i dolewamy olej. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w 180° przez 25 minut. Studzimy. Ścinamy 1/4 ciasta z wierzchu i rozkruszamy w palcach.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a na koniec przestudzoną galaretkę. Biszkopt delikatnie nasączamy. Wykładamy na niego połówki bananów, ściśle obok siebie. Skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Na nie wylewamy masę śmietanową. Wierzch obsypujemy pokruszonym biszkoptem, lekko go dociskając do masy. Ciasto przechowujemy w lodówce.
a na jaką blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńMoje wszystkie ciasta są podawane w proporcji na dużą blachę czyli 23x33cm. Ciasto osiąga wysokość jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńCiasto z tego przepisu pyszne! POLECAM :)
OdpowiedzUsuń