sobota, 31 grudnia 2016

Domowy pasztet

Nie ma to jak domowy pasztet! Wbrew pozorom nie wymaga wielkiego  nakładu pracy. Do jego wykonania wykorzystuję mięso z rosołu.

Domowy pasztet

Składniki:

1/2 kg mięsa wieprzowego
1 kg. mięsa drobiowego
1/2 mięsa wołowego
1 spora cebula
warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa,
dużo majeranku

Wykonanie:

Ugotowane mięso, warzywa i cebulę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Do mięsnej masy wbijamy jaja, dodajemy przyprawy i dosypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę. Foremki keksówki natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy masę na pasztet i dobrze dociskamy masę do ścianek keksówek. Po wierzchu posypujemy bułką tartą. Pasztet pieczemy przez 1 godzinę 15 minut w 180°C. Studzimy na desce i kroimy ostrym nożem. Pasztet najlepiej smakuje podany na dobrym chlebie z ogórkiem kiszonym lub krążkami cebuli.
.

1 komentarz:

  1. Zawsze chciałam zrobić domowy pasztet. Udaje mi się warzywny, teraz zabiorę się za mięsny. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly