niedziela, 19 lutego 2017

Karpatka

Uwielbiam karpatkę, najlepsza jest ta domowa wykonana z ciasta parzonego i przełożona pysznym kremem budyniowym.
Karpatka
Składniki na ciasto:

1 szkl. mąki
1/2 margaryny
1 szkl. wody
5 jajek

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę z margaryną; dosypujemy powoli mąkę energicznie mieszając. Parzymy przez kilka minut na ogniu. Następnie masę studzimy i dodajemy po 1 jajku ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.

Składniki na masę:

3 szkl. mleka
1 masło
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Wykonanie masy:

2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym a z  pozostałą częścią mleka łączymy żółtka i obie mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękkie  masło ucieramy na puszystą masę a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto przekładamy masą i posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

1 komentarz:

Printfriendly