Karpatka |
1 szkl. mąki
1/2 margaryny
1 szkl. wody
5 jajek
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę z margaryną; dosypujemy powoli mąkę energicznie mieszając. Parzymy przez kilka minut na ogniu. Następnie masę studzimy i dodajemy po 1 jajku ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.
3 szkl. mleka
1 masło
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Wykonanie masy:
2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym a z pozostałą częścią mleka łączymy żółtka i obie mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto przekładamy masą i posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Mmm kocham takie ciasta. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/