Moim córeczkom skończyło się darowane rafaello i starsza latorośl wpadła na pomysł aby samej wykonać domowe kulki rafaello w takiej ilości aby już nasycić swój głód na ten łakoć. Z niedużą pomocą mamy dziewczynki przygotowały słodki smakołyk.
Składniki na ok. 40 kulek:
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
2 jajka
200 g wiórek kokosowych
200 g herbatników
40 szt. migdałów lub orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy porcjami cukier puder a na koniec miksujemy dodając po 1 jajku i 6 łyżek wiórek kokosowych. Schładzamy masę w lodówce. W tym czasie zajmujemy się dokładnym kruszeniem herbatników. Parzymy także migdały w gorącej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, nadziewamy je migdałem lub orzechem i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Domowe rafaello |
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
2 jajka
200 g wiórek kokosowych
200 g herbatników
40 szt. migdałów lub orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy porcjami cukier puder a na koniec miksujemy dodając po 1 jajku i 6 łyżek wiórek kokosowych. Schładzamy masę w lodówce. W tym czasie zajmujemy się dokładnym kruszeniem herbatników. Parzymy także migdały w gorącej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, nadziewamy je migdałem lub orzechem i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Kocham rafaello, ale domowego jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/