piątek, 3 lutego 2017

Pierogi z soczewicą

Moi faceci uwielbiają ten rodzaj pierogów. Są sycące, wilgotne a najlepiej smakują podsmażone na rumiano na patelni.
Pierogi z soczewicą
Składniki na farsz:

1/2 kg suchej soczewicy
200 g ziemniaków
cebula
olej
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziarno soczewicy dokładnie płuczemy, zalewamy wodą z solą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podduszamy na oleju. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy. Soczewicę i ziemniaki mielimy w maszynce, dodajemy cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy krążek ciasta nadziewamy farszem, zlepiamy pierogi i gotujemy  w osolonej wodzie do wypłynięcia. Najlepiej smakują okraszone grubo krojonymi skwarkami.

2 komentarze:

  1. Pyszne na pewno, ale jaka to soczewica? Bo i zielona i pomarańczowa i brązowa i pewnie jakaś inna jest,a każda inna w swoim rodzaju!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jolu, do pierogów używam soczewicy zielonej, jest bardzo soczysta i aromatyczna.

      Usuń

Printfriendly