Pierogi z soczewicą |
1/2 kg suchej soczewicy
200 g ziemniaków
cebula
olej
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziarno soczewicy dokładnie płuczemy, zalewamy wodą z solą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podduszamy na oleju. Ziemniaki gotujemy i odcedzamy. Soczewicę i ziemniaki mielimy w maszynce, dodajemy cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy krążek ciasta nadziewamy farszem, zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Najlepiej smakują okraszone grubo krojonymi skwarkami.
Pyszne na pewno, ale jaka to soczewica? Bo i zielona i pomarańczowa i brązowa i pewnie jakaś inna jest,a każda inna w swoim rodzaju!:)
OdpowiedzUsuńWitaj Jolu, do pierogów używam soczewicy zielonej, jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Usuń