poniedziałek, 13 marca 2017

Ciasto Capuccino

Pyszne ciasto, w moim stylu, lekkie, niezbyt słodkie i  z nutą kawy. Od kiedy dostałam ten przepis od koleżanki, robię je regularnie co tydzień, już trzeci raz. Polecam!!!
Ciasto Capuccino
Składniki na tortownicę:

1 paczka okrągłych biszkoptów
5 żółtek
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
1 margaryna
3 serki waniliowe
2 szkl. mleka w proszku
3 łyżki żelatyny
1/2 szkl. wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
kakao

Wykonanie:

Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Zaparzamy kawę w 1 szkl. wrzącej wody. Gdy kawa ostygnie namaczamy w niej krótko biszkopty i wykładamy nimi dno tortownicy. 
Żółtka, jajko i cukier puder miksujemy. Osobno ucieramy margarynę i dodajemy do niej masę jajeczną a następnie na zmianę  po łyżce serka waniliowego i mleko w proszku. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Do masy można również dodać po łyżce alkoholu i kawy. Wierzch posypujemy gorzkim  kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Wspaniale smakuje z popołudniową kawą pitą w miłym towarzystwie.

1 komentarz:

Printfriendly