Ciasto Capuccino |
1 paczka okrągłych biszkoptów
5 żółtek
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
1 margaryna
3 serki waniliowe
2 szkl. mleka w proszku
3 łyżki żelatyny
1/2 szkl. wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
kakao
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Zaparzamy kawę w 1 szkl. wrzącej wody. Gdy kawa ostygnie namaczamy w niej krótko biszkopty i wykładamy nimi dno tortownicy.
Żółtka, jajko i cukier puder miksujemy. Osobno ucieramy margarynę i dodajemy do niej masę jajeczną a następnie na zmianę po łyżce serka waniliowego i mleko w proszku. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Do masy można również dodać po łyżce alkoholu i kawy. Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Wspaniale smakuje z popołudniową kawą pitą w miłym towarzystwie.
czy mleko w proszku można zastąpic np bita smietana?
OdpowiedzUsuń