Kruche ciasteczka |
250 g margaryny (może być masło)
2 jajka
szczypta soli
500 gr mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżeczki cynamonu (ewentualnie kardamonu)
4 łyżki mleka
200 gr cukru pudru
Wykonanie:
Masło miksujemy na puszysta masę, dodać cukier puder.. Dodajemy sól, jajka i stopniowo dosypujemy mąkę. Wlewamy mleko. Ciasto krótko wyrabiamy i schładzamy w lodówce.( ja ten etap pominęłam - miało być szybko!). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na 3 mm, wycinamy dowolne kształty wykrawaczką, możemy użyć stempelka. Ciasteczka wykładamy ciasno na blasze i pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut. Te ciasteczka możemy również wykonać w wersji wytrawnej, bez cukru, ze zwiększoną ilością soli. Najlepiej przechowywać je w hermetycznym pojemniku. Z podanej porcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz