Zapiekana kasza jaglana z truskawkami |
Zapiekana kasza jaglana z truskawkami |
2 szkl. kaszy jaglanej
5 szkl, wody
sól
słoik dżemu truskawkowego
wiórki kokosowe
mielone migdały
Wykonanie:
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nastawiamy w garnku wodę, lekko ją solimy. Gdy woda zawrze dosypujemy kaszę i gotujemy ok 10 min. Do naczynia żaroodpornego wykładamy co najmniej połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Na nią wykładamy dżem truskawkowy (ewentualnie jak ktoś ma może być mus truskawkowy). Posypujemy mielonymi migdałami. Kładziemy kolejną warstwę kaszy a na nią można dać jeszcze cienką warstwę dżemu albo konfiturę truskawkową. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C aby wiórki lekko się zezłociły. Podajemy gorące!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz