środa, 29 marca 2017

Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami

To wspaniała zapiekanka na słodko. Uważam, że może równie dobrze konkurować z niejednym deserem. Ja podałam ją na kolację.
Zapiekana kasza jaglana z truskawkami

Zapiekana kasza jaglana z truskawkami
Składniki:

2 szkl. kaszy jaglanej
5 szkl, wody
sól
słoik dżemu truskawkowego
wiórki kokosowe
mielone migdały

Wykonanie:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nastawiamy w garnku wodę, lekko ją solimy. Gdy woda zawrze dosypujemy kaszę i gotujemy ok 10 min. Do naczynia żaroodpornego wykładamy co najmniej połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Na nią wykładamy dżem truskawkowy (ewentualnie jak ktoś ma może być mus truskawkowy). Posypujemy mielonymi migdałami. Kładziemy kolejną warstwę kaszy a na nią można dać jeszcze cienką warstwę dżemu albo konfiturę truskawkową. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C aby wiórki lekko się zezłociły. Podajemy gorące!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly