niedziela, 4 czerwca 2017

Kebabowa karkówka

Karkówka to wdzięczny rodzaj mięsa wieprzowego, który można szybko przygotować, na rozmaite sposoby, w zależności od nastroju i składników, które akurat mamy w lodówce i spiżarni. Mnie wyszło coś takiego:
Kebabowa karkówka
Składniki:

1,2 kg karkówki
1 opakowanie przyprawy do gyrosa
2 cebule
2 szkl. keczupu pikantnego
2 łyżki majonezu
3 łyżki musztardy

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy i kroimy w plastry i nacieramy przyprawą do gyrosa. Keczup, musztardę i majonez mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy z obu stron marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy plastrami cebuli. Na wierzchu rozkładamy resztę cebuli, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy przez ok 50 min pod folią a następnie dopiekamy przez 30 min już bez foli. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly