niedziela, 4 czerwca 2017

Raita ogórkowa

Kolendra obrodziła w moim ogródku. Niestety jej liście bardzo krótko są świeże i wtedy często wykorzystuję  w kuchni. Raita to rodzaj indyjskiego dipu, coś jak greckie tzatziki. Jej smak jest dosyć egzotyczny i świetnie komponuje się z indyjskim curry, kormą czy tikka masala. Ja na swój sposób łączę ją z daniami z grilla. Raita  jest wspaniała na upalne dni, kiedy to można podać ją również jako chłodnik z pieczywem.
Raita ogórkowa
Składniki:

1 długi ogórek
400 g jogurtu greckiego
pęczek świeżej kolendry
sól, pieprz czarny
mielony kminek
ewentualnie papryczka chili

Wykonanie:

Ogórka obieramy ze skórki i trzemy na tarce jarzynowej a następnie odciskamy i odlewamy sok z niego. Kolendrę płuczemy i siekamy drobno. Łączymy ze sobą ogórek kolendrę, jogurt i przyprawy - dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest schłodzić raitę w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly