Miał to być inny sposób podania kurczaka niż zwykle. W oko wpadł mi właśnie ten przepis, niecodzienny, bo z musztardą i miodem. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Moim facetom pierś kurczaka w sosie musztardowo-miodowym przypadła do gustu a sosik wyskrobali do końca.
Pierś kurczaka w kremowym sosie musztardowo-miodowym |
1 duża pierś kurczaka
350 ml śmietanki kremówki 30%
2,5 łyżki miodu
3 łyżki musztardy francuskiej ( całe ziarna gorczycy)
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz czarny
tymianek
Wykonanie:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na polędwiczki, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smażymy na patelni po ok. 3 minuty z każdej strony i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, miód i doprowadzamy do wrzenia. Przez kilka minut gotujemy sos, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem musztardowo-miodowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 180°C. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie było to puree ziemniaczane i ogórki małosolne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz