środa, 12 lipca 2017

Salceson domowy

Salceson domowy
Składniki:

1 połówka głowy wieprzowej
4 ozory
1 golonka
marchewka
pietruszka
ziele angielskie, liść laurowy
1 żelatyna
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
cały kminek
kilka ząbków czosnku (wedle uznania)

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy i przekładamy do dużego garna. Zalewamy taką ilością wody aby pokryła mięso. Doprowadzamy do wrzenia a wtedy zdejmujemy szumowiny i dodajemy ziele, liść, warzywa oraz sól. Całość gotujemy do miękkości ok. 2,5 godziny. Miękkość mięsa sprawdzamy poprzez to,  czy odchodzi od kości. Jeśli tak, to wyjmujemy mięso z wywaru i przekładamy do miski. Ostudzone mięso kroimy w kostkę o boku 2cm i przekładamy do miski; mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wywar przecedzamy i doprawiamy solą. Ma być wyrażnie słony w smaku, gdyż salceson podczas gotowania traci trochę soli. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Osłonki na salceson tniemy na kawałki długości ok. 30cm. Związujemy gruba nicią bawełnianą z jednaj strony a z drugiej napełniamy mięsnym farszem, zalewamy bulionem z żelatyna i zawiązujemy ściśle. Salcesony gotujemy w dużym garnku ok. 40 minut a następnie obciążamy ciężką deską i schładzamy. Dobrze przechowują się w lodówce, można je również mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly