Jeśli nie macie czasu na pracochłonne ciasta a lubicie jagody, polecam przepis na przepyszne, mięciutkie i aromatyczne muffinki z jagodami. Można je wzbogacić dodatkiem kruszonki ale nie jest to konieczne. Są idealne na letni piknik nad wodą.
Muffinki z jagodami |
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 szk. jagód
Wykonanie:
W dwóch osobnych miskach mieszamy ze sobą osobno składniki suche i mokre. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek. Dosypujemy jagody i mieszamy łyżką do połączenia. Do foremki wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do wysokości 2/3 i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut. Wystudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz