środa, 12 lipca 2017

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Ilość czarnej porzeczki, jaką mam na krzakach stała się dla mnie inspiracją do tegoż sernika.

Sernik na zimno z czarną porzeczką
Składniki: na spód:

250 g herbatników
100 g masła

Składniki:

1 kg sera z wiaderka
400 ml jogurtu greckiego
350 g cukru pudru
400 g czarnej porzeczki
7 łyżek żelatyny

Wierzch:

100 g czarnej porzeczki
2 galaretki owoce leśne

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Herbatniki miksujemy w malakserze i mieszamy z masłem. Formę o wymiarach 23x27 wykładamy folia spożywczą i wysypujemy herbatnikami z masłem i  równomiernie je rozkładamy.
Ser, jogurt i cukier miksujemy. W 7 łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do połowy masy serowej dodajemy połowę żelatyny, wylewamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Umyte i osączone porzeczki blendujemy i łączymy z resztą masy serowej, na koniec dodajemy żelatynę. Masę porzeczkową wylewamy na białą część. Wstawiamy do lodówki
Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody. Pozostałe porzeczki blendujemy i łączymy z tężejącą galaretką. Wylewamy na zastygnięty sernik i również schładzamy w lodówce.
Ciasto wspaniale smakuje letnią porą.




2 komentarze:

Printfriendly