Już kilka lat minęło od kiedy robiłam ostatnio leczo, czas dziś odświeżyć stary przepis. Leczo to popularne danie jednogarnkowe rodem z kuchni węgierskiej. Bogactwo warzyw i dodatek kiełbasy sprawia, że jest to pełnowartościowe danie obiadowe, choć można podać go równie dobrze na kolację, czy póżne śniadanie. Wybornie smakuje z dodatkiem pieczywa.
Leczo |
1 spora cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule
5-6 pieczarek
6 pomidorów
3 kawałki kiełbasy śląskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
papryczka chili
słodka papryka
Wykonanie:
W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy pokrojoną w wiórki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W dalszej kolejności dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i chwilę przesmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dokładamy do garnka. Na tym etapie wytworzy nam się już całkiem sporo sosu z warzyw, szczególnie z cukinii. Dusimy wszystko razem do miękkości a na koniec dokładamy pomidory, również pokrojone w kostkę. Teraz już potrawa wymaga krótkiego podduszenia do rozpadnięcia się pomidorów. Wtedy dodajemy przyprawy, ja lubię doprawić również w niewielkiej ilości jakimiś ziołami jak np. prowansalskie, tymianek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz