wtorek, 21 listopada 2017

Śledzie w majeranku z warzywami

Śledzie w oleju są bardzo delikatne w smaku, a dodatek majeranku i konserwowych warzyw delikatnie podkręca ich smak.
Śledzie w majeranku z warzywami
Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych
1 cebula
2 ogórki konserwowe
2-3 papryki konserwowe
ziele angielskie, liść laurowy
1 szkl. oleju
1,5 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny

Wykonanie:

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy aż przestaną być słone. Oczywiście wodę możemy  co jakiś czas zmieniać. Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i sparzamy wrzątkiem a następnie studzimy. Ogórki i paprykę siekamy w wąskie paski. Płaty śledziowe kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Olej mieszamy z majerankiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cebulę, ogórki i paprykę. Gotową zalewą polewamy wymoczone śledzie ułożone w pojemniku. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywą  i wstawiamy do zamarynowania na 2 dni do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly