Śledzie w majeranku z warzywami |
1/2 kg płatów śledziowych
1 cebula
2 ogórki konserwowe
2-3 papryki konserwowe
ziele angielskie, liść laurowy
1 szkl. oleju
1,5 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny
Wykonanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy aż przestaną być słone. Oczywiście wodę możemy co jakiś czas zmieniać. Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i sparzamy wrzątkiem a następnie studzimy. Ogórki i paprykę siekamy w wąskie paski. Płaty śledziowe kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Olej mieszamy z majerankiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cebulę, ogórki i paprykę. Gotową zalewą polewamy wymoczone śledzie ułożone w pojemniku. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zamarynowania na 2 dni do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz