środa, 20 grudnia 2017

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym-pieczarkowym

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Składniki:

500 g makaronu
1 duża pierś kurczaka
200 g pieczarek
1 serek topiony
350 g śmietany 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
tymianek
szczypiorek

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem czarnym.Na rozgrzanym  na patelni oleju obsmażamy mięso i zdejmujemy na bok. Na tej samej patelni podduszamy pieczarki pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek. Dokładamy serek topiony i  rozgniatamy go widelcem. Zalewamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu przekładamy wcześniej podsmażonego kurczaka, mieszamy i podgrzewamy. Ja wymieszałam makaron z kurczakiem na patelni i podałam w dużej misie ale można też sosem polać makaron wyłożony na talerze. Posypujemy szczypiorkiem.

1 komentarz:

Printfriendly