Jak dla mnie to najszybszy i najprostszy sposób na wykonanie piernika, który zawsze wychodzi, jest wilgotny i smakowity.
|
Najlepszy piernik |
125 g masła
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy Inki
250 ml mleka
2 szkl mąki
2 jajka
Wykonanie:
W szerokim rondlu roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Podgrzewamy przez minutę na wolnym ogniu. garnek zdejmujemy z ognia i po minucie dodajemy sodę, kawę Inkę, mleko i roztrzepane jajka. Składniki mieszamy łyżką. Masa nam się lekko spieni. Cały czas mieszając dosypujemy mąkę. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 175°C bez termoobiegu. Keksówkę natłuszczamy i wysypujemy otrębami, mąką lub płatkami. Masę przelewamy (będzie raczej rzadka) do keksówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 min do próby suchego patyczka. Piernik studzimy a następnie kroimy na pół i smarujemy powidłami. Przełożony piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.
jaki ciemny <3 boski!
OdpowiedzUsuńPrzekładany, mniam!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńI wciąż jest czas na wykonanie takiego piernika! Zachęcam gorąco!
OdpowiedzUsuńwspaniale wyszedł :)
OdpowiedzUsuń