środa, 20 grudnia 2017

Ossobuco czyli gicz cielęca na warzywach

Ossobuco to dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z kuchni włoskiej. Delikatne mięso cielęce w połączeniu z aromatycznym, warzywnym sosem powinno przypaść do gustu najbardziej wymagającym smakoszom.
Ossobuco czyli gicz cielęca na warzywach

Składniki:

3 plastry giczy cielęcej
1,5 szt. cebuli
3 marchewki
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz czarny
1 łyżka masła

Wykonanie:

Kawałki cielęciny solimy i obtaczamy w mące a następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Przekładamy na talerz. Oczyszczone warzywa kroimy w plasterki lub kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy mięso. Dolewamy wina i podsypujemy przyprawami: tymiankiem, solą i pieprzem czarnym. Zagotowujemy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego a na nie wykładamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny. Podajemy z puree ziemniaczanym.  Mięso cielęce jest bardzo delikatne w smaku i dosłownie rozpływa  się w ustach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly