Przepis na to ciasto jest w mojego pomysłu. Zaczęłam od wykonania ciasta, potem wymyśliłam masę z sera, który akurat był w lodówce a galaretkę zatopioną w kółkach z ciasta dodałam dla podkręcenia jego charakteru.
Ciasto Biedronka |
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
Składniki na masę:
500 g sera białego (może być z wiaderka)
4 jajka
1 niepełna szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
2 szkl. wody
Wykonanie:
Zaczynamy od pieczenia ciasta: margarynę, cukier kakao i cukier waniliowy oraz 5 łyżek wody podgrzewamy i gotujemy przez 5 min. Studzimy a następnie dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Masa: margarynę ucieramy na puch, dodajemy po jednym jajku a na koniec resztę składników. Do masy można dodać aromat.
Ciasto przekrawamy na pół, nie wymaga nasączania. Na jedną połowę wykładamy masę. W drugim blacie ciasta robimy kieliszkiem kółka i przekładamy na masę
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzącej wody. Zostawiamy do stężęnia. Teżejącą galaretką zalewamy kółka w cieście. Ciasto schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz