Barszcz ukraiński |
200 g fasoli białej
2 duże buraki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebulka
2 ziemniaki
1/2 główki małej kapusty białej
2 łyżki majeranku
1 łyżka koperku
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz czarny
3 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
Do wywaru z kości lub warzyw wrzucamy namoczoną przez noc fasolę. Gotujemy ok. 1 godziny. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę w przekładamy do garnka. Po 15 min dodajemy pokrojone ziemniaki i starte na tarce jarzynowej buraki oraz pokrojoną drobno cebulę. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy aż będzie miękka. Zupę zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy majerankiem i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka chwil. Na koniec zupę zaciągamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz