poniedziałek, 26 marca 2018

Sernik na Wielkanoc

Na Wielkanoc oprócz tradycyjnych bab i mazurków polecam sernik przekładany galaretką, biszkoptami i bananami. Ciasto jest smaczne, efektowne, w dodatku z galaretką w wiosennym, zielonym kolorze. Podana porcja wystarcza na tortownicę o średnicy 25cm.
Sernik  na Wielkanoc
Składniki:

1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 zielone galaretki np. agrestowe
2 banany
kilka podłużnych biszkoptów

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy jak na biszkopt. Następnie dodajemy porcjami ser z wiaderka, ekstrakt waniliowy i obie mąki. Miksujemy na bardzo wolnych obrotach do momentu aż masa będzie jednolita. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i rozlewamy po połowie masy. Pieczemy po 30  minut w 180°C. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Studzimy. W tortownicy, na jednym z serników układamy po skosie na przemian, biszkopty z bananami. Zalewamy tężęjącą galaretką i przykrywamy drugim sernikiem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Sernik możemy udekorować np. lukrem lub zostawić tak jak jest. 


1 komentarz:

Printfriendly