wtorek, 6 listopada 2018

Musaka

Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Wierzch bakłażanów polałam sosem beszamelowym. Możemy również wykonać tę zapiekankę w wersji  z puree ziemniaczanym jako jedną z warstw.
Musaka
Składniki:

3 bakłażany
1/2 kg pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 kg mięsa mielonego
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz czarny
oregano
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1 szkl. mleka

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w plastry centymetrowej grubości, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie bakłażany płuczemy, osuszamy i przekładamy na blachę do piekarnika, gdzie grillujemy przez 30 minut. Na głębokiej patelni szklimy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy przyprawami. Dusimy pod przykryciem do zredukowania sosu. W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę. I gdy zasmażka lekko ściemnieje dolewamy strużką zimne mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę bakłażanów, warstwę mięsa i przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów. Zalewamy sosem beszamelowym, możemy ewentualnie posypać startym serem żółtym. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 50 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly