poniedziałek, 4 lutego 2019

Chili con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa jednogarnkowa rodem z Meksyku. Przyprawia się ją dość intensywnie ale oczywiście pikantność potrawy możemy dopasować do naszych kubków smakowych.
Chili con carne
Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 papryczka chili
1 łyżeczka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

Wykonanie:

Na dużej patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy i wszystko chwilę przesmażamy. Dokładamy mięso i smażymy aż zmieni kolor  i lekko rumienimy ciągle mieszając. Dodajemy pomidory, dolewamy trochę wody, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy posiekana papryczkę i dalej dusimy 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly