niedziela, 3 lutego 2019

Krucho-drożdżowe paszteciki

Krucho-drożdżowe paszteciki
Składniki na ciasto:

400 g mąki
150 g margaryny
50 g drożdży
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka cukru
2 całe jajka
1 żółtko

Wykonanie:

Margarynę siekamy z mąką. Osobno mieszamy drożdże, śmietanę, cukier i sól. Rozczyn dodajemy do mąki  z tłuszczem, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na trójkąty. Nakładamy farsz ( u mnie kapusta z grzybami), zawijamy w rulonik od strony szerszej do węższej. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20-30 min, do osiągnięcia złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly