czwartek, 7 marca 2019

Makaron z zielonym jęczmieniem z kurczakiem w sosie śmietanowym

Uwielbiam jeść dania z makaronem a na dodatek lubię eksperymentować z nowymi gatunkami makaronów, które coraz częściej można spotkać w sklepach. Dziś wpadł mi w ręce makaron z dodatkiem młodego jęczmienia. Jego charakterystyczny, lekko ostry smak  świetnie uzupełniał łagodny smak sosu śmietanowego.
Makaron z zielonym jęczmieniem z kurczakiem w sosie śmietanowym
Składniki:

1 opakowanie makaronu z zielonym jęczmieniem
1 spora pierś kurczaka
kilka pieczarek
1 mała cebula
1 duży kubek śmietany kremówki 30%
sól, pieprz czarny
czosnek granulowany

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Pierś kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kilka pieczarek przesmażamy z cebulką na maśle. Składniki łączymy ze sobą, zalewamy śmietanką, doprawiamy czosnkiem granulowanym. Sos chwilę dusimy do zredukowania. Sos mieszamy z makaronem i podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly