środa, 26 lutego 2020

Kotlety z kalafiora

Super prosty pomysł na kotlety z kalafiora jako alternatywa do mięsnych kotletów.  Są smaczne, proste i wilgotne. Po prostu mniam.
Kotlety z kalafiora
Składniki:

1 spory kalafior
2 jajka
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
cukier
natka pietruszki i koperek

Wykonanie:

Różyczki kalafiora zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ale nie rozgotowujemy. Odcedzamy. Kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Studzimy a następnie łączmy z pozostałymi składnikami, ziołami i przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy po ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy od razu, z dowolną surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly