wtorek, 12 stycznia 2021

Sałatka z surowego kalafiora

1 mała główka świeżego kalafiora

1 czerwona papryka

puszka kukurydzy

1 pęczek rzodkiewki

2 ugotowane jajka

szczypiorek

sól, pieprz

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany


Wykonanie:


Kalafiora płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na drobne różyczki. Paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę a rzodkiewkę ścieramy na tarce jarzynowej. szczypiorek drobno siekamy nożem. Warzywa mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączmy z majonezem i śmietaną. Sałatka od razu jest gotowa do spożycia. Surówkę możemy wzbogacić o pokrojoną w kosteczkę dobrą szynkę a będzie bardziej treściwa. Świetnie sprawdza się jako danie do pracy.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly