To surówka, którą poleciła mi moja dobra koleżanka. Jeżeli w sałatkach szukamy chrupkości i różnorodności warzyw to na pewno spełni nasze oczekiwania. Ja na pewno wykonam ją jeszcze niejeden raz,.
1 mała główka świeżego kalafiora
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
1 pęczek rzodkiewki
2 ugotowane jajka
szczypiorek
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Kalafiora płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na drobne różyczki. Paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę a rzodkiewkę ścieramy na tarce jarzynowej. szczypiorek drobno siekamy nożem. Warzywa mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączmy z majonezem i śmietaną. Sałatka od razu jest gotowa do spożycia. Surówkę możemy wzbogacić o pokrojoną w kosteczkę dobrą szynkę a będzie bardziej treściwa. Świetnie sprawdza się jako danie do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz