Chrupiąca pierś kurczaka to najbardziej chrupiąca panierka do drobiu, panko. Powstaje ona na bazie japońskiej bułki tartej "panko", roztrzepanego jajka i mąki. Panko bez problemu kupicie w sklepach czy marketach. Ta panierka nadaje się również do panierowania ryb czy warzyw.
|
Chrupiąca pierś kurczaka w panko
Składniki:
2 piersi kurczaka 500 g panierki panko 2 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz czarny olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, dzielimy na kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie mięso obtaczamy najpierw mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w panko. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz