wtorek, 2 lutego 2021

Chrupiąca pierś kurczaka w panko


 
Chrupiąca pierś kurczaka  to najbardziej chrupiąca panierka do drobiu, panko. Powstaje ona na bazie japońskiej bułki tartej "panko", roztrzepanego jajka i mąki. Panko bez problemu kupicie w sklepach czy marketach. Ta panierka nadaje się również do panierowania ryb czy warzyw.

Chrupiąca pierś kurczaka w panko

Składniki:

2 piersi kurczaka
500 g panierki panko
2 jajka
1 szklanka mąki
sól, pieprz czarny
olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi kurczaka myjemy, dzielimy na kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie mięso obtaczamy najpierw mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w panko. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly