wtorek, 2 lutego 2021

Paella z kurczakiem i chorizo

Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, składająca się z ryżu oraz dodatków takich jak mięso, owoce morze czy warzywa. Całość jest przyprawiona szafranem i jednocześnie prawie zawsze podawana prosto z patelni, na której była przygotowana. Od włoskiego risotto różni paellę sposób jej przygotowania oraz konsystencja. Gotując hiszpańską paellę całość płynu wlewamy za jednym zamachem, nie mieszamy a pozwalamy aby ryż nabrał odpowiedniej  miękkości. 
Paella z kurczakiem i chorizo

 Składniki:


1 pierś kurczaka

100 g kiełbasy chorizo

400 g ryżu arborio

1,2 l bulionu

1 czerwona papryka 

2/3 puszki kukurydzy

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

1/3 szkl białego wina

1 duży pomidor

4 łyżki passaty

1/2  łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/3 łyżeczki ostrej papryki

sól

oliwa do smażenia


Wykonanie:


Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone chorizo oraz posiekanego w kostkę kurczaka. Jak już mięso się zetnie dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, Smażymy przez 2-3 minuty i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i kukurydzę. Zalewamy winem i gotujemy przez 3 minuty. Nasze danie doprawiamy przyprawami, dolewamy passatę oraz wsypujemy suchy ryż. Całość mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Ostatni raz mieszamy ze sobą wszystkie składniki, gotujemy przez 12 minut a następnie patelnię przykrywamy folią aluminiową aby cała wilgoć przeszła do ryżu i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Danie odstawiamy na 3 minuty i podajemy najlepiej prosto z patelni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly