Paella z kurczakiem i chorizo |
Składniki:
1 pierś kurczaka
100 g kiełbasy chorizo
400 g ryżu arborio
1,2 l bulionu
1 czerwona papryka
2/3 puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szkl białego wina
1 duży pomidor
4 łyżki passaty
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone chorizo oraz posiekanego w kostkę kurczaka. Jak już mięso się zetnie dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, Smażymy przez 2-3 minuty i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i kukurydzę. Zalewamy winem i gotujemy przez 3 minuty. Nasze danie doprawiamy przyprawami, dolewamy passatę oraz wsypujemy suchy ryż. Całość mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Ostatni raz mieszamy ze sobą wszystkie składniki, gotujemy przez 12 minut a następnie patelnię przykrywamy folią aluminiową aby cała wilgoć przeszła do ryżu i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Danie odstawiamy na 3 minuty i podajemy najlepiej prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz