poniedziałek, 18 stycznia 2021

Tort makowy



 
Tort makowy

Składniki na ciasto:

1,2 kg maku
10 jaj
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 olejku migdałowego
3,5 łyżki bułki tartej

Składniki na masę kawową:

6 jaj
3 kostki masła
2 szkl cukru
5-6 łyżek kawy
100 ml wody

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Dosypujemy partiami mak oraz bułkę tartą, na koniec olejek migdałowy. Osobno ubijamy pianę z białek. Łączymy ją delikatnie z masą makową. Biszkopt makowy pieczemy przez 50 min w 180°C. Studzimy i przekrawamy na pół.
Jajka z cukrem ubijamy w misce  na parze. Masa jajeczna ma być biała i puszysta. Osobno w misce ucieramy dobrze masła. Po łyżce dodajemy ostudzoną masę jajeczną do masła. Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy a na koniec dodajemy do masy. Masa ma łagodny i pyszny smak kawowy. 
Blaty biszkoptów nasączamy i przekładamy gotową masą. Dekorujemy wg uznania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly