czwartek, 25 lutego 2021

Yaki udon z wołowiną

 

Yaki udomn to danie wywodzące się z kuchni japońskiej, które pasuje na obiad lub ciepłą kolację. Do przygotowania tego dania wszystkie składniki powinniśmy mieć pod ręką, ponieważ danie przygotowuje się naprawdę szybko. 
Yaki udon z wołowiną
Składniki:


200 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
200 g makaronu udon
1 cebula pokrojona w piórka
1 marchewka pokrojona w plasterki
1/3 średniej wielkości kapusty pekińskiej
1/2 szkl kiełków fasoli mung
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu białego


Do podania:

biały sezam
imbir marynowany

Wykonanie:

Na gorącym oleju w woku szybko podsmażamy wołowinę i przesmażamy do zbrązowienia. Odkładamy ją w ciepłe miejsce. Na olej wkładamy cebulę, smażymy a po minucie dodajemy marchewkę i smażymy prze 2 minuty. Dodajemy czosnek, kapustę i kiełki na 4-5 minuty. Dolewamy olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, pieprz i wszystko mieszamy. Dodajemy wołowinę i makaron udon. Całość wymieszać. Danie przekładamy na talerze i posypujemy sezamem i wykładamy imbir marynowany. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly