Zupa toskańska to rodzaj włoskiej pomidorowej z tortelinii i parmezanem. To zupa pożywna i bardzo rozgrzewająca.
Zupa toskańska |
2 puszki pomidorów lub 1 słoik passaty pomidorowej
700 ml bulionu
1 cebula
4 ząbki czosnku
zioła włoskie
400 g tortellini
1 łyzka masła
oliwa z oliwek
120 ml śmietany kremóki
parmezan
świeża bazylia
Wykonanie:
Na maśle i oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek i suszone zioła. Dodajemy passatę pomidorową i bulion. Całość gotujemy 10 min. Dolewamy śmietanę kremówkę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy zupę solą i piperzem. Pierożki tortellini gotujemy bezpośrednio w zupie. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy obficie startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Przygotowanie tej zupy to jedynie 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz