środa, 24 lutego 2021

Zupa toskańska

Zupa toskańska to rodzaj włoskiej pomidorowej z tortelinii i parmezanem. To zupa pożywna i bardzo rozgrzewająca. 
Zupa toskańska
Składniki:


2 puszki pomidorów lub 1 słoik passaty pomidorowej

700 ml bulionu

1 cebula

4 ząbki czosnku

zioła włoskie

400 g tortellini

1 łyzka masła

oliwa z oliwek

120 ml śmietany kremóki

parmezan

świeża bazylia



Wykonanie:

Na maśle i oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek i suszone zioła. Dodajemy passatę pomidorową i bulion. Całość gotujemy 10 min. Dolewamy śmietanę kremówkę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy zupę solą i piperzem. Pierożki tortellini gotujemy bezpośrednio w zupie. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy obficie startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Przygotowanie tej zupy to jedynie 25 minut.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly