Uwielbiam ryby a pstrągi w szczególności. Dziś na zakupach zainspirowałam się apetycznie wyglądającym różowym mięskiem ryby. Płatki migdałowe już w domu były i danie gotowe. Płatki rewelacyjnie uzupełniają smak ryby a ich chrupkość uzupełnia miękkość fileta.
Pstrąg łososiowy pieczony w migdałach |
2 filety pstrąga łososiowego ze skórą
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki tymianku
4 łyżki płatków migdałowych
sól, pieprz czarny
sok z 1/3 cytryny
Wykonanie:
Fileta płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim pstrągi skórą do dołu., posypujemy je migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut. Ja podałam z puree brokułowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz