Najlepszy przepis na domowe pączki. Pączki są lekkie i puszyste. Namawiam aby zrobić je na Tłusty Czwartek ale nie tylko. Z podanej porcji wyszło mi 18 pączków. Do nadziania pączków użyłam marmolady wiśniowej.
Pączki |
500 g mąki pszennej
1 szkl ciepłego mleka
4 zółtka
3 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
50 g masła
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
Składniki na lukier cytrynowy:
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Pozostałe składniki:
marmolada o dowolnym smaku
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, posypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe przez ok 5 minut. Takie ciasto odstawiamy w tej samej misce na godzinę do wyrośnięcia. Stolnice podsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe. Puszyste ciasto rozwałkowujemy na grubość 2,5 cm. wykrawaczką o średnicy 7 cm. Układamy je jeden obok drugiego. Nadziewamy pączki możemy po usmażeniu szprycą lub przed smażeniem. Na każdy fragment ciasta lekko spłaszczony wykładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy i formujemy na kształt kuli. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec do 175°C. Pączki smażymy partiami na rumiano po 2-3 minuty z każdej strony. Wyławiamy i wykładamy je na talerz z rozłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. Lukier wykonujemy z podanych składników poprzez ich ucieranie. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz