piątek, 12 sierpnia 2022

Ryba po japońsku

Smażona rybka zanurzona w słodko-kwaśnej zalewie
Ryba po japońsku

Składniki:

1 kg filetów rybnych np. dorsz, miruna
1 litrowy słoik papryki konserwowej
1 litrowy słoik ogórków konserwowych
3 duże cebule
sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
mąka, jajko i olej do smażenia

Zalewa:

1 szkl. wody (250ml)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1,2 szkl. oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki keczupu pikantnego
2 łyżeczki miodu
1 łyżka soli

Wykonanie:

Filety rybne kroimy na kawałki, posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące oraz smażymy na oleju na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, marchew kroimy w słupki. Dodajemy do cebuli i dusimy na oleju. paprykę kroimy w paski  i dodajemy do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie dokładamy pokrojone w słupki ogórki. 
W dużym naczyniu przygotowujemy zalewę. Łączmy koncentrat, wodę, olej, sok z cytryny, cukier i sól. Zagotowaną zalewę dodajemy do warzyw. Mieszamy i studzimy.
W szklanej salaterce lub innym naczyniu układamy warstwami: farsz, ryba, farsz, ryba, farsz. Przed podaniem danie schładzamy w lodówce. Danie można tez podawać na ciepło.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly