Smażona rybka zanurzona w słodko-kwaśnej zalewie
|
Ryba po japońsku
Składniki:
1 kg filetów rybnych np. dorsz, miruna 1 litrowy słoik papryki konserwowej 1 litrowy słoik ogórków konserwowych 3 duże cebule sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy mąka, jajko i olej do smażenia
Zalewa:
1 szkl. wody (250ml) 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1,2 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki miodu 1 łyżka soli
Wykonanie:
Filety rybne kroimy na kawałki, posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące oraz smażymy na oleju na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, marchew kroimy w słupki. Dodajemy do cebuli i dusimy na oleju. paprykę kroimy w paski i dodajemy do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie dokładamy pokrojone w słupki ogórki. W dużym naczyniu przygotowujemy zalewę. Łączmy koncentrat, wodę, olej, sok z cytryny, cukier i sól. Zagotowaną zalewę dodajemy do warzyw. Mieszamy i studzimy. W szklanej salaterce lub innym naczyniu układamy warstwami: farsz, ryba, farsz, ryba, farsz. Przed podaniem danie schładzamy w lodówce. Danie można tez podawać na ciepło.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz