Sernik na zimno, który nie jest słodki a do tego jest lekki i orzeżwiający. Przepyszny do kawy.
Sernik na zimno |
1 kg sera w wiaderku
1/2 l śmietany 30%
3 czerwone galaretki
2 galaretki cytrynowe
herbatniki
3 łyżki mleka
owoce
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Czerwone w takiej ilości jak na opakowaniu. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Blaszkę kwadratową wykładamy folią spożywczą, dno wykładamy herbatnikami. Herbatniki moczymy polewając łyżką mleko. W misce miksujemy schłodzoną śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Masę serową wylewamy na ułożone herbatniki w blaszce. Schładzamy w lodówce. Na wierzch ciasta układamy świeże owoce ( mogą być: maliny, jeżyny, borówki, truskawki, ewentualnie owoce z puszki). Wierzch ciasta zalewamy tężejącymi galaretkami w kolorze czerwonym. Ponownie schładzamy w lodówce. Sernik ma idealną konsystencję, jest aksamitny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz