Dorada pieczona z batatami |
Składniki:
2 sprawione dorady
2 bataty
sól, kolorowy pieprz
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
6 ząbków czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki masła
1,5 łyżeczki musztardy
1/2 szkl. białego wina
Wykonanie:
Ryby płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy nacięcia po 3 z każdej strony. Dorady solimy z zewnątrz i od środka. Skrapiamy je marynatą z sosu sojowego, soku z cytryny i oliwy. Odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je wodą i gotujemy ok 13 minut. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ryby, obok nich bataty, ząbki czosnku, kolory pieprz zmielony, posypujemy posiekanym rozmarynem, rybę smarujemy masłem. Danie pieczemy w 250 ° przez 15 minut. W połowie pieczenia podlewamy winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz