piątek, 9 września 2022

Dorada pieczona z batatami

Dorada pieczona z batatami

 Składniki:


2 sprawione dorady

2 bataty

sól, kolorowy pieprz

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

6 ząbków czosnku

gałązka świeżego rozmarynu

2 łyżki masła

1,5 łyżeczki musztardy

1/2 szkl. białego wina


Wykonanie:


Ryby płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy nacięcia po 3 z każdej strony. Dorady solimy z zewnątrz i od środka. Skrapiamy je marynatą z sosu sojowego, soku z cytryny i oliwy. Odstawiamy na  godzinę lub dwie do lodówki. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je wodą i gotujemy ok 13 minut. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ryby, obok nich bataty, ząbki czosnku, kolory pieprz zmielony, posypujemy posiekanym rozmarynem, rybę smarujemy masłem. Danie pieczemy w 250 ° przez 15 minut. W połowie pieczenia podlewamy winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly