wtorek, 13 września 2016

Kluski z serem

Moje dzieci uwielbiają to danie. Ja też. Jest proste, z łatwo dostępnych składników a największym atutem, oczywiście oprócz smaku, jest błyskawiczne wykonanie. Podczas gotowania wody na kluski, zarabiam ciasto, drobię ser i topię skwarki i zostaje jeszcze czas na rozstawienie talerzy i sztućców:)

Gotuj z Mariolą
Kluski z serem
Składniki:

3 szkl. mąki
2 jajka
zimna woda
sól
kostka sera białego półtłustego
skwarki

Wykonanie:

Do sporej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto dolewając wody. Ciasto powinno być średnio twarde. Gdy już składniki ładnie nam się połączą, wrzucamy je na gorącą wodę, formując ich kształt łyżką. Aby nam się ciasto nie przyklejało do łyżki za każdym razem przed nabraniem ciasta moczymy ją w wodzie w garnku. Po zużyciu całego ciasta, czekamy aż wszystkie kluski podpłyną nam do góry. Wówczas zestawiamy garnek z palnika, dolewamy trochę świeżej wody, płuczemy i odcedzamy. Gorące kluski przekładamy na talerz, polewamy skwarkami lub roztopionym masłem oraz posypujemy białym serem. Można je  jeszcze lekko dosolić.




2 komentarze:

  1. Takie szybciutkie dania są najlepsze! Sama pamiętam, że za dzieciaka uwielbiałam makaron z białym serem tylko w wersji na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie się z Tobą zgadzam Patrycja. Te proste potrawy są dla nas tym bardziej smakowite bo kojarzą się nam z beztroskim dzieciństwem. Ale o dziwo, smakują moim dzieciom, które są już lekko zblazowane w kwestii kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly