poniedziałek, 12 września 2016

Prosta sałatka z papryki

W mojej kuchni staram się gotować sezonowo i niezwykle konsekwentnie wykorzystuję produkty, które akurat dojrzewają na grządce. Wciąż cieszymy się świeżą, krajową papryką, którą tym razem zastosuję do przygotowania lekkiej, aczkolwiek pożywnej sałatki do mięsnego obiadu.
Gotuj z Mariolą
Prosta sałatka z papryki

Składniki:

1 kulka mozzareli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kilka czarnych oliwek
szczypiorek
oliwa
ocet jabłkowy
sól himalajska, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę, czosnek i cebulę drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w salaterce. Zalać składnikami sosu i delikatnie wymieszać. Można po wierzchu posypać szczypiorkiem. Podałam tę sałatkę do karkówki i ryżu basmati - smakowała znakomicie.

Papryka ma bardzo duże wartości odżywcze. Przede wszystkim jest bogata w ważną dla organizmu witaminę C, dzięki czemu niweluje oznaki zmęczenia, wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce ze zmarszczkami. To bogate żródło beta-karotenu, odpowiedzialnego za proces widzenia, stan skóry i czynności nabłonków. Papryka zawiera również spore ilość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy E, B2 i B6. Dzięki temu poprawia kondycję naszego organizmu, zmniejsza działanie złego cholesterolu a tym samym chroni przed miażdżycą. Zawarta w niej rutyna wzmacnia kruche naczynka krwionośne. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie - papryka przyspiesza spalanie tłuszczu a do tego jest niskokaloryczna bo jej 100 g to jedynie 32 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly