Ciasto Zebra |
7 jajek
1,5 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
4,5 szkl. mąki + 1 łyżka od białego
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1,5 szkl. wody niegazowanej
Wykonanie:
Jajka ubijamy jak na biszkopt. Następnie dodajemy po trochu, zamiennie, olej, wodę i mąkę, mieszając cały czas łyżką. Na koniec dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3 łyżki ciemnego kakao, natomiast do drugiej 1 łyżkę mąki. Tortownicę z kominkiem smarujemy tłuszczem i posypujemy np. kaszą manną. Na komin kładziemy kawałek papieru śniadaniowego i po łyżce lejemy ciasto, raz ciemne, raz jasne aż do wyczerpania. Na koniec wyciągamy papierek i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 180 C ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz