Zapiekanka wędzonym kurczakiem i leczo warzywnym |
500 g makaronu np. gnocci
2 wędzone udka kurczaka
1 papryka
8-10 pieczarek
kilka plastrów cukinii
1/2 cebuli
25 dag żółtego sera w kawałku
3 ząbki czosnku
3 pomidory
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni poddusić cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę i cukinię. Można podlać trochę wodą. Gdy warzywa będą jeszcze jędrne dodajemy pokrojone pomidory i czosnek, posiekane w kostkę mięso z udek oraz przyprawy. Chwilę razem dusimy. Powinien nam się wytworzyć sosik. Sos łączymy z ugotowanym makaronem i wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180 C ok. 20 min. Można dodać swoje ulubione przyprawy. Ja jednak tego nie czynię aby nie zagłuszyć naturalnego aromatu tylu użytych warzyw i smaku wędzonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz