sobota, 12 listopada 2016

Bigos z kiszonej kapusty

Zawsze gotuję dużą porcję bigosu, nadwyżkę wekuję w słoiki i przechowuję  w lodówce. W razie napadu głodu lub ochoty na bigos, jest jak znalazł.
Bigos z kapusty kiszonej
Składniki:

7 kg kapusty kiszonej
2 kg szynki
1 golonka
500 g boczku wędzonego
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
kilka grzybów suszonych
1 słoik powideł śliwkowych
majeranek
ziele angielskie, liść laurowy
pieprz czarny, sól
pieprz ziołowy, papryka

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odciskamy z soku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Golonkę i szynkę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do  miękkości ok. 2,5 godziny. Cebulę podsmażamy na patelni. Mięso mielone również dobrze obsmażamy wraz z przyprawami, solą i pieprzem. Grzyby moczymy w zimnej wodzie, kroimy w plasterki. Do sporego garnka przekładamy kapustę, grzyby, podsmażone mięso mielone i cebulę, pokrojony i podsmażony boczek, przedcedzoną wodę po moczeniu grzybów, pokrojoną w kostkę szynkę i golonkę. Zalewamy bulionem z gotowania mięsa, dodajemy przyprawy i dżem śliwkowy lub suszone śliwki i dusimy razem na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Na koniec sprawdzamy, czy smak, który nam się nagotował jest odpowiedni, ewentualnie doprawiamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly