wtorek, 22 listopada 2016

Filet kurczaka w porach

Taki trochę inny sposób na kurczaka.
Filet kurczaka w porach



Składniki:

1 filet kurczaka
przyprawa do kurczaka
tymianek
mąka
por
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz czarny
śmietana 30%

Wykonanie:

Pierś myjemy, osuszamy, dzielimy na polędwiczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i tymianku. Odstawiamy. Pora dokładnie płuczemy, kroimy białą część na półtalarki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i dusimy przez kilka minut aż zmięknie. Solimy i pieprzymy a na   koniec zaciągamy śmietaną i dusimy jeszcze przez jakiś czas do zredukowania się sosu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Polędwiczki kurczaka panierujemy w mące i smażymy na rumiano. Wykładamy na półmisek i przykrywamy gorącym sosem z pora. Filet świetnie smakuje podany  z dzikim ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly