Filet kurczaka w porach |
Składniki:
1 filet kurczaka
przyprawa do kurczaka
tymianek
mąka
por
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz czarny
śmietana 30%
Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy, dzielimy na polędwiczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i tymianku. Odstawiamy. Pora dokładnie płuczemy, kroimy białą część na półtalarki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i dusimy przez kilka minut aż zmięknie. Solimy i pieprzymy a na koniec zaciągamy śmietaną i dusimy jeszcze przez jakiś czas do zredukowania się sosu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Polędwiczki kurczaka panierujemy w mące i smażymy na rumiano. Wykładamy na półmisek i przykrywamy gorącym sosem z pora. Filet świetnie smakuje podany z dzikim ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz