niedziela, 20 listopada 2016

Karkówka w sosie własnym

Taka zwykła karkóweczka, bez dodatków; smak zawdzięcza głownie użytym przyprawom.
Karkówka w sosie własnym
Składniki:

1,2 kg karkówki
przyprawa Delikat do mięs
papryka słodka
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy


Wykonanie:

Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy olej oraz musztardę. Karkówkę płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry.  Każdy plaster smarujemy zaprawą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez godzinę, po tym czasie pokrywkę odkrywamy i dalej kontynuujemy pieczenie przez  1/2 godziny. Wytworzony sos zlewamy i zagęszczamy wodą z mąką. Zagotowujemy. Przed podaniem plastry karkówki polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly