Ja akurat lubię ciemne mięso drobiowe i kaczkę jadłam z apetytem. To chyba najprostszy sposób przygotowania kaczki, mało wymagający, klasyczny. Równie dobrze jak ten, lubię kaczkę po pekińsku ale to może kiedyś indziej...
Kaczka pieczona z jabłkami |
1 kaczka ok 2 kg
1,5 szt. jabłka
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny
majeranek
Wykonanie:
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy roztopionym masłem i przyprawami na zewnątrz i wewnątrz. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki razem z gniazdami nasiennymi i wkładamy w środek tuszki. Odstawiamy kaczkę na godzinę, po czym pieczemy. Ja piekłam w rękawie do pieczenia przez 2 godziny, skórka ładnie się przyrumieniła a mięso wręcz się rozpływało w ustach. Podałam z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz