środa, 2 listopada 2016

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Prosta sałatka z tuńczyka, z przewidywalnych składników, a jednak warstwowe ułożenie sprawia, że kusi nas i  wzmaga apetyt na sałatkowe male co-nie-co.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Składniki:

4 małe jajka
ok. 100 g sera żółtego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
majonez
sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach a żółtka na drobnych. Ser ścieramy tak jak białka. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Cebulę drobno kroimy. Sałatkę układamy według następujących warstw:

  1. 1/2 białek (lekko posolonych i posypanych pieprzem)
  2. 1/2 żółtego sera
  3. 1/2 tuńczyka
  4. ok. 3 łyżek majonezu
  5. 1/2 cebuli
Wszystkie warstwy powtarzamy jeszcze raz a na wierzchu posypujemy lekko posolonym startym żółtkiem. Możemy ubrać sałatkę zieleniną. Najlepiej ją schłodzić przed podaniem w lodowce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly